На основу члана 2. став (1) Процедура и критеријума за подношење захтјева и додјелу покровитељства Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКО-м и давање подршке за тражење покровитељства од стране УНЕСКО-а од 3.2.2015. године, Државна комисија за сарадњу БиХ с УНЕСКО-м, о б ј а в љ у ј е

 

 

Ј А В Н И   П О З И В

за подношење захтјева за додјелу покровитељства Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКО-м и давање подршке за тражење покровитељства од стране УНЕСКО-а за 2017. годину

 

 

Објављује се јавни позив заинтересованим субјектима за подношење захтјева за додјелу покровитељства Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКО-м (у даљем тексту: Комисија), и давање подршке Комисије за тражење покровитељства од стране УНЕСКО-а у складу са Процедурама и критеријима за подношење захтјева и додјелу покровитељства Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКО-м и давање подршке за тражење покровитељства од стране УНЕСКО-а (у даљем тексту: Процедуре).

 

Позив се објављује за активности заинтересованих апликанта које ће се реализовати у току 2017. године.

 

Додјела покровитељства Комисије не подразумијева финансијску помоћ нити правну обавезу Комисије ка активности и носиоцу активности, већ одобрење коришћења логоа и назива Комисије за одабране активности из области које су у надлежности УНЕСКО-а.

 

Покровитељство УНЕСКО-а се додјељује као морална подршка изузетним активностима, и не подразумијева финансијску помоћ нити правну обавезу УНЕСКО-а ка активности и носиоцу активности.

 

Покровитељство се додјељује активности, а не организацији односно појединцу.

 

Организатор мора обезбиједити адекватну медијску видљивост кроз коришћење назива и логоа Комисије, односно УНЕСКО-а.

Назив и лого Комисије, односно УНЕСКО-а се могу користити само на материјалима везаним уз активности за које се даје покровитељство.

 

Покровитељство се додјељује на одређено вријеме, у зависности од трајања активности.

 

Државна комисија за УНЕСКО мора имати могућност активног учешћа у припреми и реализацији активности за коју се тражи покровитељство.

 

За активности које се периодично понављају, потребно је тражити покровитељство за сваки нови сегмент активности.

 

 

Захтјеви за покровитељство Комисије и захтјеви за подршку Комисије за тражење покровитељства УНЕСКО-а се достављају на обрасцу који се можу преузети на wеб страници Државне комисије БиХ за УНЕСКО (http://unescobih.mcp.gov.ba/konkursi), гдје је објављен и текст јавног конкурса.

 

У обрасцу је потребно јасно назначити предмет захтјева који може бити:

а)    захтјев за покровитељство Државне комисије за УНЕСКО (за активности које су од значаја у БиХ) и

б)    захтјев за подршку Комисије за покровитељство УНЕСКО-а за активности регионалног и међународног карактера и значаја.

 

Образац за подношење захтјева доставља се на једном од службених језика у БиХ и уз образац доставља се сљедећа овјерена документација:

a)      Рјешење о регистрацији подносиоца захтјева

b)      Опис активности за које се тражи покровитељство с образложењем оправданости додјеле покровитељства и навођењем свих учесника и партнера у активностима

c)      Досадашње искуство подноситеља захтјева

d)     Писма подршке надлежних институција у БиХ

e)      Изјава да су обезбијеђена потребна финансијска средства за реализацију активности за које се тражи покровитељство

f)       Изјава под кривичном и материјалном одговорности да подносиоц захтијева нема неизмирених обавеза из ранијих година.

При подношењу захтјева за подршку Комисије за покровитељство УНЕСКО-а, поред документације наведене под тачкама од а) до ф), потребно је доставити и:

g)      писмо-молбу за покровитељство УНЕСКО-а на енглеском језику са пријеводом на један од службених језика у БиХ. Писмо је неопходно насловити на генералну директорку УНЕСКО-а,  Ирину Бокову.

Одлука о додјели покровитељства Комисије и давању подршке Комисије за тражење  покровитељства УНЕСКО-а доносиће се у складу са критеријима дефинисаним у члану 4. и члану 5. процедура, и на начин дефинисан чланом 2. став (4) процедура.

 

Јавни конкурс је отворен до 15.11.2016. године. Неблаговремени и непотпуни захтјеви се неће узимати у разматрање.

 

Пројекти се достављају искључиво путем поште, у затвореној коверти, на адресу: Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине

Државна комисија БиХ за УНЕСКО

Трг БиХ 1

71 000 Сарајево

са назнаком: „Захтјев за покровитељство“

 

У случају директног слања захтјева УНЕСКО-у, мимо наведене процедуре, за исте се неће издавати писмо подршке Комисије, која је по процедури УНЕСКО-а неопходно да би захтјев био узет у разматрање.

Процедуре и критеријуми за подношење захтјева и додјелу покровитељства Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКО-м и давање подршке за тражење покровитељства од стране УНЕСКО-а и Образац захтјева за покровитељство могу се преузети на сљедећem линку

http://unescobih.mcp.gov.ba/akti_komisije/?id=14589