Na temelju članka 2. stavak (1) Procedura i kriterija za podnošenje zahtjeva i dodjelu pokroviteljstva Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-m i davanje potpore za traženje pokroviteljstva od strane UNESCO-a od 3.2.2015. godine, Državno povjerenstvo za suradnju BiH s UNESCO-m o b j a v lj u j e

 

 

J A V N I   P O Z I V

za podnošenje zahtjeva za dodjelu pokroviteljstva Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-m i davanje potpore za traženje pokroviteljstva od strane UNESCO-a za 2017. godinu

 

 

Objavljuje se javni poziv zainteresiranim subjektima za podnošenje zahtjeva za dodjelu pokroviteljstva Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-m (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo), i davanje potpore Povjerenstvu za traženje pokroviteljstva od strane UNESCO-a sukladno Procedurama i kriterijima za podnošenje zahtjeva i dodjelu pokroviteljstva Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-m i davanje potpore za traženje pokroviteljstva od strane UNESCO-a (u daljnjem tekstu: procedure).

 

Poziv se objavljuje za aktivnosti zainteresiranih aplikanta koje će se realizirati u tijeku 2017. godine.

 

Dodjela pokroviteljstva Povjerenstva ne podrazumijeva financijsku pomoć niti pravnu obvezu Povjerenstva ka aktivnosti i nositelju aktivnosti, već odobrenje korištenja logoa i naziva Povjerenstva za odabrane aktivnosti iz područja koja su u nadležnosti UNESCO-a.

 

Pokroviteljstvo UNESCO-a se dodjeljuje kao moralna potpora izuzetnim aktivnostima, i ne podrazumijeva financijsku pomoć niti pravnu obvezu UNESCO-a ka aktivnosti i nositelju aktivnosti.

 

Pokroviteljstvo se dodjeljuje aktivnosti, a ne organizaciji odnosno pojedincu.

 

Organizator mora osigurati adekvatnu medijsku vidljivost kroz korištenje naziva i logoa Povjerenstva, odnosno UNESCO-a.

Naziv i logo Povjerenstva, odnosno UNESCO-a se mogu koristiti samo na materijalima vezanim uz aktivnosti za koje se daje pokroviteljstvo.

 

Pokroviteljstvo se dodjeljuje na određeno vrijeme, u ovisnosti od trajanja aktivnosti.

 

Državno povjerenstvo za UNESCO mora imati mogućnost aktivnog učešća u pripremi i realizaciji aktivnosti za koju se traži pokroviteljstvo.

 

Za aktivnosti koje se periodično ponavljaju, potrebno je tražiti pokroviteljstvo za svaki novi segment aktivnosti.

 

 

Zahtjevi za pokroviteljstvo Povjerenstva i zahtjevi za potporu Povjerenstva za traženje pokroviteljstva UNESCO-a se dostavljaju na obrascu koji se možu preuzeti na web stranici Državnog povjerenstva BiH za UNESCO (http://unescobih.mcp.gov.ba/natječaji), gdje je objavljen i tekst javnog natječaja.

 

U obrascu je potrebno jasno naznačiti predmet zahtjeva koji može biti:

a)    zahtjev za pokroviteljstvo Državnog povjerenstva za UNESCO (za aktivnosti koje su od značaja u BiH) i

b)    zahtjev za potporu Povjerenstva za pokroviteljstvo UNESCO-a za aktivnosti regionalnog i međunarodnog karaktera i značaja.

 

Obrazac za podnošenje zahtjeva dostavlja se na jednom od službenih jezika u BiH i uz obrazac dostavlja se sljedeća ovjerena dokumentacija:

a)      Rješenje o registraciji podnositelja zahtjeva

b)      Opis aktivnosti za koje se traži pokroviteljstvo s obrazloženjem opravdanosti dodjele pokroviteljstva i navođenjem svih sudionika i partnera u aktivnostima

c)      Dosadašnje iskustvo podnositelja zahtjeva

d)     Pisma potpore nadležnih institucija u BiH

e)      Izjava da su osigurana potrebna financijska sredstva za realizaciju aktivnosti za koje se traži pokroviteljstvo

f)       Izjava pod krivičnom i materijalnom odgovornosti da podnositelj zahtijeva nema neizmirenih obveza iz ranijih godina.

Pri podnošenju zahtjeva za potporu Povjerenstva za pokroviteljstvo UNESCO-a, pored dokumentacije navedene pod točkama od a) do f), potrebno je dostaviti i:

g)      pismo-molbu za pokroviteljstvo UNESCO-a na engleskom jeziku sa prijevodom na jedan od službenih jezika u BiH. Pismo je neophodno nasloviti na generalnu ravnateljicu UNESCO-a,  Irinu Bokovu.

Odluka o dodjeli pokroviteljstva Povjerenstva i davanju potpore Povjerenstvu za traženje  pokroviteljstva UNESCO-a donosit će se sukladno kriterijima definiranim u članku 4. i članku 5. procedura, i na način definiran člankom 2. stavak (4) procedura.

 

Javni natječaj je otvoren do 15.11.2016. godine. Neblagovremeni i nepotpuni zahtjevi se neće uzimati u razmatranje.

 

Projekti se dostavljaju isključivo putem pošte, u zatvorenoj kuverti, na adresu: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Državno povjerenstvo BiH za UNESCO

Trg BiH 1

71 000 Sarajevo

sa naznakom: „Zahtjev za pokroviteljstvo“

 

U slučaju izravnog slanja zahtjeva UNESCO-u, mimo navedene procedure, za iste se neće izdavati pismo potpore Povjerenstva, koja je po proceduri UNESCO-a neophodno da bi zahtjev bio uzet u razmatranje.

Procedure i kriteriji za podnošenje zahtjeva i dodjelu pokroviteljstva Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-m i davanje potpore za traženje pokroviteljstva od strane UNESCO-a i Obrazac zahtjeva za pokroviteljstvo mogu se preuzeti na sljedećеm linku

http://unescobih.mcp.gov.ba/akti_komisije/?id=14590