Државна комисија за сарадњу БиХ с УНЕСКО-м на својој  XXVII сједници одржаној  18.7.2017. године разматрала је и подржала Иницијативу да се дио Националног парка УНА, тачније Миланчев Бук у Мартин Броду и Штрбачки  Бук, номинује за упис на Тентативну листу свјетске баштине УНЕСКО-а .

Иницијатива је стигла од Националног парка УНА. Члановима Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКОм иницијативу је презентовао директор Националног парка УНА Амарилдо Мулић.

Национални парк УНА је 2008.године проглашен Националним парком. Подручје Националног парка има површину од 19.800 хектара и представља јединствену природну цјелину у овом дијелу Европе. Водна богатства Националног парка Уна којег чине ријеке Уна, Унац и рјечица Крка као три бисера природне баштине, представљају особиту геолошку и хидролошку кршку појаву чији темељни феномен чине живописни кањони и седрене баријере на ријеци Уни који стварају спектакуларне водопаде и слапове, а због своје значајне вриједности заслужују посебан третман и заштиту на глобалној разини. Штрбачки бук је највиши водопад на ријеци Уни, импресивне је љепоте, а настао је услијед тектонских помјерања и хиљадугодишњег таложења седиментне стијене-седре као геолошког феномена који краси ову ријеку . Кроз Мартин Брод се протеже највећи комплекс слапова у Националном парку и на ријеци  Уни са висинском разликом од 54 м гдје су на врло изражен нагиб седрених баријера и тераса утјецали тектонски пријеломи у кориту изражени високим водопадима и слаповима као што су Миланчев, Велики и Мали бук, Јалак итд. У случају уврштавања слапова у Мартин Броду и Штрбачког бука на Свјетску листу баштине, ови босанскохерцеговачки бисери би привукли додатну пажњу, како потенцијалних посјетилаца, тако и научне заједнице из цијелог свијета јер новозаштићено подручје итекако има потребу за истраживањем и праћењем врста и станишта као саставних дијелова богатих екосистема Парка.

Државна комисија за сарадњу БиХ с УНЕСКО је подржала иницијативу за номинацију дијела Националног парка УНА, МиланчевБук у Мартин Броду и Штрбачки Бук, за упис на Тенатитивну листу свјетске природне баштине. Иницијатива ће се доставити надлежном Федералном министарству околиша и туризма с препоруком да се припреми номинација за упис на Тентативну листу свјетске  баштине, а у складу с смјерницама УНЕСКОа и Процедурама Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКО.

 

Државна комисија за сарадњу с УНЕСКОом размотрила је и  иницијативу да се  обиљежи 25 година чланства Босне и Херцеговине у УНЕСКО-у током 2018. године, те ће се у наредном периоду радити на припреми приједлога програма за обиљежавање.

 

Чланови Комисије усвојили су информацију о успјешном одржаном једанаестом годишњим састанаку мреже експерата југоисточне Европе  за нематеријалну културну баштину на тему  "Финансирање очувања нематеријалне културне баштине". Састанак је одржан у оквиру предсједавања Босне и Херцеговине  Савјетом министара културе Југоисточне Европе. Организацију састанак подржали су УНЕСКО и Регионални центар за нематеријалну баштину са сједиштем у Софији. Поред експерата УНЕСКОа и експерата из  Босне и Херцеговине, састанку су присуствовали и експерти из:  Бугарске, Хрватске, Грчке, Молдавије, Румуније, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније, Турске, Италије и Кипра.

 

На састанку Државне комисије за сарадњу БиХ с УНЕСКО разматрани су тренутно отворени позиви УНЕСКОа и то позиви за:

-УНЕСКО Краљ Хамад награда за коришћење информацијско-комуникацијских технологија (ICT) у образовању за 2017. годину. Приједлози номинација потенцијалних кандидата треба да буду достављени Државној комисији БиХ за УНЕСКО најкасније до 15.8.2017. године.

Разматране су могућности за аплицирање са пројектима у оквиру Фонда за свјетску баштину  и Фонда за нематеријалну баштину УНЕСКОа, и о томе ће се доставити информација ентитетским министарствима културе.