УНЕСКО Калинга награда за популаризацију науке је заједнички установљена од стране Калинга фондације, Владе индијске државе Ориса и Владе Индије и додјељује се сваке двије године особи која је направила значајан допринос популаризацији науке. Номинована особа треба да је посветила каријеру тумачењу науке, истраживања и технологије широкој јавности с циљем побољшања разумијевања и тражења рјешења за локалне, регионалне и глобалне изазове. Номинована особа може бити писац, редактор, предавач, уредник или продуцент радио/телевизијског или филмског програма и очекује се да познаје улогу коју наука, технологија и, уопштено, истраживање имају на побољшање добробити друштва, обогаћење културног насљеђа и рјешавање проблема човјечанства. Многи од досадашњих добитника су и сами били научници, док су други били новинари, просвјетитељи или писци. Награда се додјељује само појединцу и рад у коме су учествовале двије или више особа неће бити узет у разматрање.

Државна комисија за УНЕСКО може да номинује једног кандидата на основу препоруке: националних удружења за унапређење науке, академије науке или других научних удружења, и/или националних удружења научних писаца или новинара. 

Више информација о награди и  правилима се може наћи на линку: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/science-technology/sti-policy/global-focus/science-popularization/prizes/kalinga-prize/,, док се образац за пријаву може преузети овдје:

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/SC/pdf/Kalinga_submission_eng.pdf

Свака номинација треба да садржи:

-          Писмо препоруке,

-          Попуњен образац за пријаву,

-          Основне информације о кандидату и опис његових достигнућа,

-          Кратак преглед рада или резултата рада на популаризацији науке, укључујући публикације и друге значајне пратеће документе,

-          Опис начин на који је рад кандидата допринио популаризацији науке.

Образац за пријаву, писмо препоруке и наведену пратећу документацију је потребно доставити, на енглеском језику и преводом на један од службених језика у употреби у БиХ, у електронској форми на e-mail адресу jelena.dzomba(at)mcp.gov.ba и поштом, у 5 примјерака, на адресу:

Министарство цивилних послова БиХ

Државна комисија БиХ за УНЕСКО

Трг БиХ 1

71 000 Сарајево

 

Рок за доставу номинација је 20.4.2017. године.

*Непотпуне пријаве, пријаве које нису у складу са условима конкурса, као и пријаве које пристигну након назначеног рока, неће бити узете у разматрање.