15. sesija međuvladinog komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a održana je preko video linka, od 14. do 19. decembra 2020. godine, uz učešće od preko 800 zvanica iz gotovo svih zemalja svijeta. Ambasador Bosne i Hercegovine u Parizu i šef misije pri UNESCO- u, Kemal Muftić, učestvovao je na sesiji iz Ambasade Bosne i Hecegovine.

Zemlja domaćin 15. sesije bila je Jamajka, uz podršku UNESCO sekretarijata u Parizu. Presjedavajuća  navedene sesije bila je Nj.E. gđa. Olivia Grange iz prijestolnice Jamajke-Kingston.

Tokom zasjedanja, učesnicima sesije je podneseno:

-          9 izvještaja o nekom od elemenata nematerijalnih vrijednosti s UNESCO liste koje zahtijevaju hitnu podršku radi njenog očuvanja;

-          4 kandidature za urgentno spašavanje ugroženih nematerijalnih vrijednosti s UNESCO liste;

-          42 kandidature za upis na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulture baštine;

-          4 prijedloga za upis u Registar dobre prakse zaštite;

-          2 zahtjeva za međunarodnu pomoć (Malavi i Srednjoafrička Republika).

Generalna direktorica UNESCO-a gđa. Audrey Azouley je u svom govoru naglasila da poštovanje baštine znači njenu zaštitu ali i da je s njom potrebno upoznati i generacije koje dolaze, kako bi one tu baštinu mogle usvojiti te biti na nju ponosne, čuvati je i obnavljati.        Također je ukazala i na to da nematerijalna baština ima snagu koja pomaže zacjeljivanju rana u našim društvima i da je resurs koji nadilazi političke sporove i potvrđuje veze među ljudima .

Za ovo zasjedanje, Bosna i Hercegovina je za stavljanje na UNESCO listu nematerijalnih dobara predložila običaj u košenju trave na Kupresu. U ime Bosne i Hercegovine kandidaturu je 2019. godine podnio g. Adil Osmanović, tadašnji ministar civilnih poslova i predsjednik Državne komisije za saradnju s UNESCO-m.

Navedeni prijedlog je ispunio sve predviđene uslove za stavljanje na listu zaštićenih UNESCO-vih dobara te dobio pozitivno mišljenje eksperata čiji je izvještaj Komitet u potpunosti usvojio.

Dugi niz godina, običaj u košenju trave se praktikuje i održava tokom mjeseca jula na Kupresu, a ovakav korak će biti prilika za bolju međunarodnu promociju istog.                                                    Ono što ovaj običaj čini posebnim jeste i činjenica da u takmičenju kosaca i u pratećim sportskim kulturnim i drugim aktivnostima učestvuju svi građani ove regije, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Nakon što je prijedlog stavljanja običaja u košenju trave na Kupresu na UNESCO listu nematerijalnih dobara prihvaćen, skupu se iz Sarajeva obratila gđa. Mirela Šečić iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, koja je koordinirala ovu aktivnost i u ime Bosne i Hercegovine te izrazila zadovoljstvo odlukom UNESCO- vog Komiteta za prihvatanje prijedloga.