U organizaciji UNESCO-a održan je webinar na temu “Ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje u doba COVID-19 i kasnije”.

Ovaj webinar imao je za cilj podijeliti UNESCO-vu analizu nacionalnih fiskalnih mjera za obrazovanje i razvoj vještina, predstaviti iskustva zemalja i njihove naučene lekcije. Cilj je bio i istražiti načine i sredstva za iskorištavanje pandemija COVID-19 kao priliku za odlučnije transformativne akcije i strateška ulaganja u obrazovanje i osposobljavanje kako bi se postigao cilj SDG4.

Većina vlada širom svijeta privremeno je zatvorila obrazovne institucije u pokušaju da zaustavi širenje pandemije COVID-19.

UNESCO podržava zemlje u njihovim naporima da ublaže neposredni uticaj zatvaranja škola, posebno za ranjive i ugrožene grupe i da olakšaju kontinuitet obrazovanja putem učenja na daljinu.

S druge strane, globalno zatvaranja škola kao odgovor na pandemiju COVID-19 predstavljaja rizik za obrazovanje, zaštitu i dobrobit djece. Glavni sekretar Ujedinjenih naroda António Guterres pozvao je vlade i donatore da daju prioritet obrazovanju za svu djecu, uključujući najmarginaliziraniju grupu. Takođe, osnovana je i Globalna koalicija za obrazovanje koja podržava vlade u jačanju učenja na daljinu i olakšavanju ponovnog otvaranja škola.

Sjedište UNESCO-a, terenski uredi i instituti organizuju redovno webinare o obrazovnim dimenzijama pandemije COVID-19. Ti webinari su mjesto, svima koji rade u obrazovanje, za razmjenu praksi, ideja i resursa korištenih kao odgovor zemalja na zatvaranje škola i drugih izazova koji proizlaze iz globalne zdravstvene krize.