UNESCO GREEN CITIZENS inicijativa (#UNESCOGreenCitizens)

 

UNESCO, kao vodeća agencija Ujedinjenih nacija za okoliš (biodiverzitet, okeane, hidrologiju, obrazovanje za održivi razvoj, autohtona i lokalna znanja), je pokrenuo novu inicijativu koja ima za cilj podršku i predstavljanje projekata građana i lokalnih zajednica koji oblikuju nove načine naseljavanja svijeta, u skladu s prirodom.

Kao dio UNESCO-ve globalne posvećenosti biološkoj raznolikosti, UNESCO Green Citizens inicijativa predstavlja građane koji se zalažu za biološku raznolikost, okeanografiju i hidrologiju, posebno putem zaštićenih UNESCO-ovih lokaliteta širom svijeta (rezervati biosfere, geoparkovi, lokaliteti svjetske baštine).

Projekt UNESCO Green Citizens je rođen iz uvjerenja da će se promjene u našem odnosu sa živim ekosistemima postići samo spajanjem i umrežavanjem komplementarnih akcija različitih aktera.

Inovativne građanske inicijative i projekti, otkriveni širom svijeta, predstavljeni su putem UNESCO Green Citizens platforme (https://www.unescogreencitizens.org/), pružajući tako mogućnost i drugima da ih otkriju, podrže, repliciraju ili im se pridruže.

#UNESCOGreenCitizens